Skip to main content
ASA Bolnica

Stručni skup ginekologa – Prevencija i rano otkrivanje ključni za borbu protiv raka grlića maternice

Januar je mjesec posvećen podizanju svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja karcinoma grlića maternice i humanog papiloma virusa (HPV) i tim povodom ASA Institut je organizovao stručni skup ginekologa o temama ženskog zdravlja sa fokusom na prevenciju i liječenje karcinoma grlića maternice.

Učesnici, predstavnici različitih medicinskih ustanova u BiH, ginekolozi sa značajnim iskustvom govorili su o toj temi kao i o potrebi vakcinacije protiv HPV-a kao jednog od dostupnih načina prevencije oboljenja.

Doc. Dr. sc. Daria Ler, direktorica ASA Instituta istakla je na početku da taj značajan događaj ima za cilj pozabaviti se kritičnim aspektima ženskog zdravlja i saradnje na strategijama koje će imati dugoročan i konkretan utjecaj na tretmane i dijagnostiku tih bolesti, od kojih po nekim procjenama godišnje umre više od 150 žena samo u FBiH. Naglasila je važnost osnaživanja žena tačnim informacijama, omogućujući im da donose informirane odluke o svom zdravlju i dobrobiti.

– Naš cilj je danas da podignemo svijest o prevenciji te maligne bolesti, šta znači prevencija te koliko su važni dobra dijagnostika i tretmani. Na ovaj način želimo ukazati na mogućnosti korištenja novih tehnologija, kako bismo potakli naredne korake u javnom i privatnom sektoru. Kako su potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih se stalno povećava i kroz ovakva paretnerstva ćemo zajedno raditi na prevenciji i edukaciji a sve u cilju osvještavanja činjenice da postoji lijek – vakcina koja štiti – istakla je doc. dr. sc. Daria Ler.

Tokom prve panel diskusije, učesnici su se osvrnuli na stanje u BiH s fokusom na uzročnike, razvoj i kretanje bolesti, te klasifikaciju odnosno histologiju tumora u liječenju kod uznapredovalog oblika karcinoma grlića maternice.

– To je karcinom koji pogađa mlađu populaciju žena. Za oboljevanja od karcinoma pluća nema vakcine, ali za grlić maternice ima i treba je iskoristiti – naglasio je, između ostalog, prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za Javno zdravstvo FBiH.

Istaknut je ogroman učinak vakcinisanja u svijetu i učesnici su pozdravili početak procesa u BiH. Posebno su se osvrnuli na dostupnost HPV vakcine u BiH i potrebu za edukacijom i kampanjama podizanja svijesti kako bi se osiguralo maksimalno prihvaćanje vakcine među populacijama koje ispunjavaju uvjete. Trenutno u Kantonu Sarajevu traje vakcinacija za djevojčice uzrasta od 11. do 12. godine dok se iste mogu ponuditi i djevojkama starosti do 26. godine. Interes za tu vrstu zaštite od HPV virusa dosad su najviše iskazali zdravstveni radnici ili roditelji višeg nivoa obrazovanja, te je prof.dr. Aida Pilav u ime Zavoda za javno zdravstvo KS (ZZJZKS), naglasila potrebu za edukacijom i kampanjama podizanja svijesti kako bi se osiguralo maksimalno prihvaćanje vakcine među populacijama koje ispunjavaju uvjete.

Stručnjaci su istaknuli iznimnu važnost prevencije i ranog otkrivanja kao i važnost redovitih pregleda kao što su Papa test i HPV testiranje, kako bi se identificirale potencijalne abnormalnosti i započele pravovremene intervencije.

Doc. dr. sc. Azur Tulumović, član Uprave ASA Bolnice i šef Ginekologije osvrnuo se na iskustvo u otkrivanju i liječenju tog karcinoma te naglasio važnost multidisciplinarnog pristupa u rješavanju zdravstvenih pitanja žena. Naglašena je saradnja između ginekologa, onkologa, patologa i javnozdravstvenih stručnjaka kako bi se osigurala sveobuhvatna zaštita, tačna dijagnoza i učinkovito liječenje pacijenata.

– Ovaj skup je skroman doprinos ASA Bolnice i ASA Instituta u podizanju svijesti o problemu raka grlića maternice. Ono što je neophodno da se uvede u našoj državi je nacionalni program prevencije, jer je prevencija najbitnija i najefikasnija u cilju sprječavanja razvoja bolesti i mogućnosti njenog iskorjenjivanja – istakao je dr. Tulumović.

O novim pristupima u liječenju karcinoma grlića maternice govorili su renomirani inozemni stručnjaci dr. Vilbeke Salvesen Saltnaes (Riks Hospital Oslo) i prof. dr. Günter Häusler (Univerziteta u Beču) koji je naglasio da se na svjetskom nivou stalno rade nova istraživanja s ciljem učinkovitijeg liječenja, te da je značajan pomak primjetan u personaliziranom pristupu liječenju i njezi pacijentica i novim inovativnim metodama.

– Nakon 12 godina uspješnog rada u reproduktivnoj genetici Bio Save širi svoje poslovanje uvodeći nove moderne metode genetičke i molekularne analize. Čast nam je biti partner ASA Bolnice i Instituta te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama doprinijeti poboljšanju zdravstva u BiH – istakla je Dijana Sejdinović, genetičar i Medicinski direktor Bio Save BiH.

Zaključci izvučeni s tog stručnog skupa služe kao temelj za zajedničke napore ginekologa, zdravstvenih organizacija i zavoda u cilju davanja prioriteta zdravlju žena, posebno u odnosu na prevenciju raka grlića maternice i liječenje HPV-a.

– Partneri i prijatelji današnjeg skupa bili su Bio Save i Medica Minerva – saopćila je ASA bolnica.

(https://fena.ba/)