U Sarajevu se gradi prva privatna bolnica, provjerili smo kako teku radovi

U Sarajevu se gradi prva privatna bolnica-

Stalna su neugodna iskustva sa zdravstvenim sistemom. Rijetke su pozitivne priče i najave. Baš takav je projekt prve privatne bolnice u Bosni i Hercegovini koja će kvalitetom svoga rada parirati velikim svjetskim zdravstvenim ustanovama. Radi se o ASA bolnici u naselju Otoka u Sarajevu. Vrhunski strani i domaći stručnjaci već zauzimaju svoje mjesto u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Provjerili smo kako protiču radovi i šta je sve planirano.

Uz vrhunske stručnjake, sarađajući sa Medicinskim univerzitetom u Beču i Općom bolnicom Beč, koristeći najsavremeniju opremu u objektu sa sedam spratova ASA Bolnica će biti novitet u zdravstvu – to je prva privatna bolnica ovakvog tipa. Kada bude otvorena imat će brojna odjeljenja: od centra za hirurgiju, za internu medicinu, centra za anesteziju, reanimaciju, a tu je i urgentni centar, kao i centar za dijagnostičku intervenciju.

“Kliničko upravljanje našom zdravstvenom ustanovom će voditi stručnjaci Opće i Univerzitetske bolnice Beč koji će biti stalno zaposleni u ASA bolnici. Razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima je dio posla koji će obavljati Medicinski univerzitet Beč. Jedna od najvažnijih stvari je kontinuirana edukacija naših kadrova u ASA bolnici”, kazao je Rasim Jusufović, direktor projekta prve privatne Opšte bolnice u BiH.

Također, ovdje će biti i centar za majku i dijete. Hodnicima ove bolnice godišnje će proći 60.000 pacijenata. Pružat će im se sofisticirane specijalističke i dijagnostičke usluge.

“Tri centra izvrsnosti koje planiramo imati u bolnici su prije svega visokokvalitetna njega za majku i dijete, zatim minimalno invanzivni tretmani za sve discipline i ono na šta sam jako ponosan je sistem kvalitete i sigurnost. Želimo da smanjimo opasnost za svakog pacijenta i nelagodu koju smo vjerovatno svi doživjeli pri kontaktu sa zdravstvenim sistemom”, naveo je Adnan Bilić, Quality Manager ASA Bolnice.

Uz digitalizaciju i umjetnu inteligenciju ovdje to, poručuju, neće biti moguće. U toku su radovi na svim spratovima. Bolnica je svakim danom sve bliža svom zamišljenom izgledu.

“Na objektu se trenutno užurbanim tempom izvode radovi na instalacijama, mašinskim, elektroinstalacijama, instalacijama vodovoda i kanalizacija. Radi se o zahtjevnoj infrastrukturi jer je kontrolisana mikroklima u svim prostorima. Radi se razvod medicinskih gasova i svih potrebnih priključaka za funkcionisanje medicinske opreme”, istakla je Selma Mašnić, direktorica ASA Gradnje.

U toku je i postavljanje fasade pa se već sada nazire kako će bolnica izgleda kada bude u punom sjaju. Bolnica će imati 170 kreveta, a u njoj će raditi više od 400 uposlenih. A tada će brojni pacijenti tražiti zdravstvenu uslugu – cilj uprave je da ona bude izuzetno pristupačna.

“Usluge koje ćemo ponuditi biće priuštive na način da ćemo kroz sinergiju sa svim osiguranjima i naravno ASA osiguranjem kao članicom grupacije saradnjom sa javnim fondovima ponuditi uslugu koja će biti priuštiva na način da će se finansirati kroz nekoliko izvora finansiranja: javni zdravstveni fondovi, privatni fondovi zdravstvenog osiguranja i privatna plaćanja pacijenata”, pojasnio je Rasim Jusufović, direktor projekta prve privatne Opšte bolnice u BiH.

ASA bolnica će biti prva privatna bolnica koja će pružati visokokvalitetnu medicinsku uslugu po zapadnim standardima. Trenutno se provode intenzivni radovi, a njihov završetak očekuje se krajem sljedeće godine. Tada će ova bolnica otvoriti svoja vrata za sve pacijente.

Pogledajte video prilog: VIDEO

(https://ba.n1info.com/)