Saradnja MUVI-ja s ASA Bolnicom će osigurati prijenos znanja i najboljih medicinskih praksi

Saradnja MUVI-ja s ASA Bolnicom će osigurati prijenos znanja i najboljih medicinskih praksi

Tekst: Hana Imamović, FOTO FENA

Građani Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, krajem sljedeće godine dobit će prvu privatnu opću bolnicu, a četiri mjeseca nakon najave saradnje, čelnici Medicinskog univerziteta Beč i Opće Bolnice Beč (AKH) ponovo su boravili u Sarajevu gdje su sa predstavnicima ASA Bolnice razgovarali o planu aktivnosti za edukaciju i pripremi budućih kadrova te razvoju sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima.

Tom prilikom direktor projekta ASA Bolnice doc. dr. Rasim Jusufović govorio je o trenutnim aktivnostima na zapošljavanju i narednim koracima.

ASA Bolnica će kroz koncept svog djelovanja dopuniti segment sekundarne i tercijarne bolničke zaštite. Pored osnovnog cilja koji je pružanje usluga zdravstvene zaštite na najvišem mogućem nivou, prva privatna opća bolnica će i svojim uposlenicima ponuditi potpuno drugačije okruženje za rad.

– ASA Bolnica će biti mjesto kontinuirane edukacije i usavršavanja sveukupnog medicinskog osoblja, ali i svih ostalih uposlenika. Svjesni smo da je imperativ osigurati angažman vrhunskih medicinskih stručnjaka koji će uz profesionalan pristup, znanje i iskustvo, pacijentima pružiti najbolju zdravstvenu njegu – kazao je Jusufović.

Ističe da je stoga visoko na listi njihovih prioriteta kreiranje povoljnog i inspirativnog okruženja za rad te okupljanje mladih talenata i etabliranih stručnjaka iz različitih oblasti.

Govoreći o težištu njihovog odnosa prema pacijentima, najavio je da će posebnu pažnju pokloniti programima prevencije oboljenja i promocije zdravih životnih stilova i navika u okviru posebno razvijenog programa edukacija stanovništva i pacijenata pod imenom ASA Zdravlje.

– Kako bismo odmah na samom početku osigurali najbolju kliničku ekspertizu i postigli visok nivo bolničke usluge, odlučili smo se na strateško partnerstvo sa Međunarodnim Medicinskim univerzitetom u Beču koji upravlja Općom bolnicom Beč – kaže direktor.

Ugovor o strateškom partnerstvu se odnosi na oblasti kliničkog upravljanja ASA Bolnicom koje će voditi stalno uposleni renomirani stručnjaci Opće i Univerzitetske bolnice Beč, razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima, kontinuirana edukacija kadra u ASA Bolnici i u Općoj bolnici Beč te na razvoj zajedničkih naučno-istraživačkih programa.

Na pitanje da li se već počelo sa zapošljavanjem doktora i ostalog osoblja, Jusufović je kazao da je zapošljavanje najboljeg kadra jedno od najvažnijih pitanja. Trenutno pregovaraju s brojnim medicinskim stručnjacima iz BiH, ali i velikim brojem bh. stručnjaka koji su vrlo uspješni širom svijeta, a svoju karijeru žele nastaviti u domovini.

– Pomno biramo članove svog budućeg tima i vrlo smo pozitivno iznenađeni ushićenjem, angažmanom i spremnošću naših stručnjaka iz dijaspore koji na razne načine žele doprinijeti našem projektu. Kroz već́ potpisane ugovore o angažmanu s takvim ekspertima ostvarujemo naš san da će naša bolnica, ne samo smanjiti odliv kadrova iz BiH, nego učiniti da se stručnjaci koji su se školovali i specijalizirali u Evropi i svijetu vrate u svoju domovinu kako bi doprinijeli uspostavljanju kvalitetne i sigurne zdravstvene usluge za sve građane – navodi Jusufović.

No, osim medicinskih eksperata iz raznih oblasti koji su na vrhuncu svoje karijere, vrata bolnice će biti otvorena i za sve medicinske i druge profesionalce koji su na samom početku profesionalnog razvoja, a voljni su učiti, napredovati i dati najbolje od sebe kako bi zajednički napravili razliku i ponudili dodatnu vrijednost kompletnom zdravstvu.

Direktorica Međunarodnog medicinskog univerziteta u Beču (MUVI) magistra Elisabeth Chalupa-Gartner kazala je da oni imaju veoma dugu tradiciju u oblasti medicinske edukacije, istraživanjima i brige o pacijentima koja traje više od 650 godina.

– Mi nismo samo najstarija nego i najveća medicinska institucija u Evropi koja radi kao univerzitetska bolnica i ima više od 1.800 kreveta. U njoj radi više od 5.500 ljudi od čega je više od 3.500 naučnog osoblja i više od 1.700 ljekara. Naša institucija zapošljava veliki broj eksperata iz Bosne i Hercegovine koji su dokazali da su ambiciozni i vrijedni radnici – kazala je.

To potvrđuje i naš rad sa timom u okviru projekta ASA Bolnice kojim predvodi direktor Jusufović jer je u pitanju tim koji je vrlo posvećen poslu i veoma profesionalan, a upravo to je jedan od ključnih faktora, ističe Chalupa-Gartner, za realizaciju bilo kojeg projekta.

– Tome smo se uvjerili i na mjestu gdje se gradi bolnica koju smo posjetili ove sedmice i vidjeli smo veliki napredak od kada smo posjetili mjesto izgradnje u julu – dodala je.

Kada je u pitanju njihova uloga u kooperaciji, oni pružaju najbolju medicinsku praksu, modele i prenose svoje znanje medicinskim radnicima u Bosni i Hercegovini koje uključuje ljekare, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje, a to će ih osposobiti da unaprijede i ojačaju njihovo vlastito znanje.

Direktor međunarodnih odnosa Međunarodnog medicinskog Univerziteta u Beču (MUVI) i šef Odjela radiološke dijagnostike Opće bolnice Beč Christian J. Herold kazao je da im je izuzetna čast raditi u saradnji s ASA-om kako bi zajednički pokrenuli taj izvanredni projekt ASA bolnice.

– Mi smo međunarodna i poslovna grana našeg univerziteta i pružamo znanje i stručnost naše akademske bolnice AKH. AKH je među 25 najboljih bolnica u svijetu i među pet najboljih u Evropi. Svi naši ljekari dolaze s Medicinskog univerziteta u Beču i stoga imamo savršeno partnerstvo s AKH-om – pojasnio je Herold.

AKH izvede 50.000 hirurških zahvata godišnje, dnevno obrade 10.000 ambulantnih pacijenata, i imaju 1.000 studenata medicine, a cilj je njihove pacijente staviti u središte njege.

– Brinemo o našim pacijentima, među kojima su i mnogi pacijenti s Balkana kao i njihove porodice. Ova skrb usmjerena je na pacijenta i kvaliteta obuke i prakse usklađeni su s medicinom visokih tehnologija – kazao je.

Tokom posljednjeg desetljeća izumili su kohlearne implantate (pomagala za osobe s teškim ili totalnim oštećenjem sluha), produžne proteze za pacijente s tumorima i nove metode precizne medicine za liječenje čak i najkompliciranijih i po život opasnih stanja.

Cilj partnerstva sa ASA-om, ističe Herold, je da ovaj pristup, pomake i napredak donesu u BiH i da ASA Bolnica postane najizvrsnija zdravstvena ustanova u cijeloj regiji.

– Ovo je pravi trenutak, posebno u svjetlu perspektive članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. U ovom partnerstvu razmijenit ćemo medicinsku i tehnološku stručnost, uspostaviti programe obuke u Beču i Sarajevu i dovesti stručnjake u BiH koji će raditi s izvrsnim osobljem u ASA-i – dodao je.

Izrazio je uvjerenje da je ASA savršen partner za ovaj poduhvat, dodajući da je impresioniran izvanrednim radom ASA tima i napretkom izgradnje bolnice.

Preuzmite VIDEO

(FENA)