Pružanje najbolje medicinske usluge uz najbolji kadar, te razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima!

Na zgradi buduce ASA bolnice u Sarajevu postavlja se fasada

ASA bolnica otvara konkurs za 350 mjesta: Pružanje najbolje medicinske usluge uz najbolji kadar

Direktor projekta ASA bolnice, profesor Rasim Jusufović kaže kako će na Otoci biti angažovana i grupa ljekara sa karijerom izgrađenom od Zagreba do SAD-a

ASA bolnica u sklopu ASA grupacije u Bosni i Hercegovini, koja se gradi u sarajevskom naselju Otoka, jedan je od najvećih projekata izgradnje privatne opšte bolnice u BiH i regiji. Ova nova bh. zdravstvena ustanova će u saradnji sa renomiranim međunarodnim ustanovama pružiti zdravstvenu uslugu zasnovanu na standardima EU.

JOŠ GODINA

Direktor projekta ASA bolnice, profesor Rasim Jusufović za Oslobođenje naglašava kako se plan izgradnje i opremanja buduće ASA bolnice provodi prema ranije utvrđenoj dinamici, tako da se završetak radova i otvaranje bolnice očekuje u zadnjem kvartalu 2023. godine.

– Sredinom novembra bit će objavljen javni oglas putem kojeg će biti otvoreno 350 radnih mjesta. Detalji javnog oglasa bit će dostupni na posebnoj web stranici za zapošljavanje u ASA bolnici, kazuje direktor Jusufović, te navodi niz pripremnih aktivnosti za angažovanje kvalitetnog medicinskog kadra.

Dr Rasim Jusufovic

Rasim Jusufović: Pregovaramo s brojnim stručnjacima

– Sa čelnicima Medicinskog univerziteta u Beču i Opće bolnice Beč (AKH) radimo plan aktivnosti za edukaciju i pripremu budućih kadrova te razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima, naglašava Jusufović.

Zapošljavanje najboljeg kadra, dodaje naš sagovornik, jedno je od najvažnijih pitanja kojima se bave u ovom periodu.

– Trenutno pregovaramo s brojnim medicinskim stručnjacima iz BiH, ali i velikim brojem bh. stručnjaka koji su vrlo uspješni širom svijeta, a svoju karijeru žele nastaviti u domovini, kaže Jusufović.

Pored domaćih i stranih stručnjaka koji će biti zaposleni u ASA bolnici, biće angažovana i još jedna grupa ljekara, vrhunskih stručnjaka koji će sa trenutnih pozicija pružiti podršku i mentorstvo razvoju usluga ASA bolnice. Radi se o prof. dr. Kenanu Arnautoviću, koji je stručnjak svjetskog glasa, a trenutno je zaposlen u SAD-u, kao i prof. dr. Nadanu Rustemoviću, gastroenterologu koji je angažovan u KBC-u Rebro. Oni su, između ostalih, znanje i iskustvo ponudili ASA bolnici kako bi kroz mentorstvo i podršku razvijali specifične odjele ove ustanove. Prof. dr. Arnautović bit će podrška u razvoju hirurgije kičme i posljedično neurohirurgije, dok će sa prof. dr. Rustemovićem raditi na uspostavljanju odjeljenja gastroenterologije.

– Pružanje najbolje medicinske usluge će biti moguće samo uz najbolji kadar, kojem ćemo omogućiti kontinuiranu edukaciju, inspirativno radno okruženje te svakodnevni, profesionalni razvoj. No, osim medicinskih eksperata iz raznih oblasti koji su na vrhuncu karijere, vrata naše bolnice će biti otvorena i za sve medicinske i druge profesionalce koji su na samom početku profesionalnog razvoja, a voljni su učiti, napredovati i dati najbolje od sebe kako bismo napravili veliki iskorak i ponudili dodatnu vrijednost našem zdravstvu, kaže direktor Jusufović.

ASA-Bolnica u izgradnji

/Senad Gubelić

Dodaje kako će o svemu biti više riječi u narednom periodu, kada konkurs i zvanično bude raspisan.

GRANE MEDICINE

Kada bude otvorena, bolnica će imati nekoliko odjeljenja, među kojima centar za hirurgiju, a činiće ga opšta hirurgija, urologija i ortopedija, zatim centar za internu medicinu (opšta interna medicina, kardiologija i gastroenterologija), te centar za majku i dijete (akušerstvo, ginekologija, pedijatrija i neonatologija). Biće otvoren i centar anestezije, reanimacije i intenzivne terapije, zatim urgentni centar, centar za dijagnostičku i interventnu radiologiju i na koncu centralna laboratorija.

(https://www.oslobodjenje.ba/)