Potpisan ugovor o saradnji između ASA Bolnice i Međunarodnog medicinskog univerziteta u Beču

Direktor projekta ASA Bolnice, doc. dr. Rasim Jusufović i prof. dr. Christian J. Herold, direktor međunarodnih odnosa Medicinskog univerziteta u Beču i šef Odjela radiološke dijagnostike Opšte bolnice Beč potpisali su danas ugovor o saradnji između ove dvije zdravstvene institucije.

Potpisivanje ugovora ujedno je i početak predstavljanja novog projekta – prve privatne opšte bolnice u Bosni i Herecegovini te pokazatelj da će, izgradnjom stručnih partnerstava sa renomiranim međunarodnim zdravstvenim ustanovama i univerzitetima, ASA Grupacija osigurati uspješno poslovanje ASA Bolnice koja će, zajedno sa najvećim privatnim zdravstvenim sistemom u BiH, lancem poliklinika i laboratorija Eurofarm Centar, građanima BiH pružiti kvalitetnu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu.

„Raduje nas činjenica da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti prvu privatnu bolnicu koja će, kvalitetom zdravstvenih usluga, parirati velikim svjetskim zdravstvenim ustanovama. Međunarodni medicinski univerzitet Beč bit će partner i klinički upravitelj na ovom projektu, a svoju ekspertizu, iskustvo i znanje ćemo vrlo rado podijeliti sa kolegama u BiH kako bismo zajedno osnažili zdravstveni sektor u BiH”, izjavio je prof. dr. Herold.

Predsjednik Uprave ASA Grupacije, Eldin Hadžiselimović istakao je kako je ovaj projekat značajan za cijelu BiH jer ASA Grupacija, na ovaj način, želi dodatno jačati kvalitet zdravstvene zaštite. „Ulaganje u zdravstveni sistem reflektirati će se i kroz ulaganje u stipendije i razvoj posebnih studentskih programa, a sve kroz saradnju sa obrazovnim institucijama“, dodao je Hadžiselimović.

„Izgradnja bolnice se odvija prema planu, a završetak gradnje i početak rada s pacijentima planirani su u zadnjem kvartalu naredne godine. Bolnica će biti smještena na osam  spratova, sa kapacitetom od 180 bolničkih kreveta ideset operacionih sala. U našoj bolnici će biti  osigurana radna mjesta za oko 400 uposlenika”, izjavio je direktor ASA Bolnice, doc. dr. Rasim Jusufović, te dodao kako se raduju saradnji sa javnim zdravstvenim i obrazovnim institucijama u cilju ostvarivanja dugoročne stručne i naučne saradnje. „Pored savremene i efikasne zdravstvene usluge za sve bh. građane jedan od naših glavnih ciljeva je okupljanje zdravstvenih stručnjaka iz različitih oblasti kojima će ova zdravstvena institucija biti poželjno mjesto za rad, učenje i usavršavanje“, zaključio je Jusufović.

Koristeći prednosti pametne tehnologije, kroz digitalizaciju i umjetnu inteligenciju, pacijenti  ASA Bolnice će, u vrlo kratkom roku, dobiti dijagnozu, terapiju i svu drugu potrebnu njegu.

Današnjem događaju prisustvovali su i ambasadorica Austrije u BiH, Ulrike Hartmann i Kemal Kozarić, ambasador BiH u Austriji.

U okviru posjete Sarajevu, organizirano je i stručno predavanje profesora Christiana J. Herolda, koji je sa stručnom javnošću podijelio svoje iskustvo, te predstavio aktuelne teme iz oblasti stručne i naučne ekpertize.

O strateškom partnerstvu

Međunarodni medicinski univerzitet u Beču (Medical University of Vienna International) bit će strateški partner ASA Bolnici u sljedećim oblastima:

  • Razvoj sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima
  • Kontinuirana edukacija kadra u ASA Bolnici i u Opštoj Bolnici Beč
  • Razvoj programa naučno istraživačke saradnje
  • Kliničko upravljanje ASA Bolnicom koje će voditi renomirani evropski stručnjaci.