Skip to main content
pedijatrija

Prvi pregled dojenčeta (dječiji alergolog)

Pretražite

Uvod

Dječija alergologija igra ključnu ulogu u osiguravanju optimalnog rasta i razvoja djece. Rani znaci alergijskih oboljenja mogu se manifestirati u najranijem periodu života, stoga je izuzetno važno obezbijediti dojenčadi i maloj djeci odgovarajuću brigu i rano dijagnosticiranje potencijalnih alergija. Inicijalni pregled dojenčeta kod dječijeg alergologa predstavlja ključni korak u prepoznavanju alergijskih reakcija i pravilnom postupanju sa njima.

Šta je pregled alergologa?

Pregled dojenčeta kod dječijeg alergologa se sprovodi radi identifikacije potencijalnih alergijskih reakcija ili osjetljivosti na različite alergene. Alergija je stanje preosjetljivosti imunološkog sistema na određeni alergen (stranu tvar koja uzrokuje alergijsku reakciju) koji je inače bezopasan za čovjeka. Alergeni mogu biti uneseni u tijelo hranom, disanjem, dodirom ili direktnom primjenom u organizam. Ovaj pregled omogućava ljekaru da identificira alergene na koje je dijete potencijalno osjetljivo i razvije individualizirani plan liječenja s ciljem ublažavanja simptoma i prevencije daljnjih komplikacija.

Ko su kandidati za pregled?

Kandidati za početni pregled kod dječijeg alergologa obuhvataju dojenčad i malu djecu kod kojih postoji opravdana sumnja na alergijske reakcije ili alergijske oboljenja. Pregled je posebno preporučljiv za one koji ispoljavaju sljedeće karakteristične znakove i simptome:

 • Ekcem: ova hronična kožna bolest koju često prati crvenilo kože i svrab, češće se pojavljuje kod dojenčadi i djece, i obično je povezana sa alergijskim reakcijama. Također i druge neobične promjene na koži mogu biti posljedica alergijskih reakcija. 
 • Respiratorni simptomi: Učestale prehlade, uporan kašalj, otežano disanje, astma ili ponavljajući bronhitis mogu sugerirati potrebu za pregledom kod dječijeg alergologa.
 • Gastrointestinalni problemi: povraćanje, proljev, kolike ili druge gastrointestinalne tegobe koje ne mogu biti objašnjene drugim uzrocima trebaju biti pažljivo razmatrane.
 • Anafilaktičke reakcije: ako je dijete doživjelo ozbiljne reakcije na hranu, ubode insekata ili druge alergene, to je snažan pokazatelj za ovaj pregled.
 • Porodična anamneza alergija: ukoliko u porodici postoje slučajevi alergijskih bolesti, posebno se povećava rizik od alergija kod djeteta. Ova informacija je značajna za procjenu potrebe za pregledom i daljnjim postupcima.

Izvođenje

Pregled dojenčeta kod dječijeg alergologa predstavlja složen proces koji uključuje nekoliko ključnih koraka, čija je svrha detaljno proučiti i razumjeti moguće alergijske reakcije kod djece.

Prvi važan korak u procesu pregleda uključuje temeljan razgovor ljekara sa roditeljima ili skrbnicima. Ovaj razgovor ima za cilj prikupiti sve relevantne informacije o historiji simptoma djeteta, uključujući vrijeme, učestalost i ozbiljnost simptoma. Također, ljekar će istražiti porodičnu anamnezu alergijskih oboljenja, kao i potencijalne izloženosti alergenima kako bi bolje razumio kontekst.

Nakon anamneze, dječiji alergolog će pažljivo izvršiti fizički pregled djeteta. Ovo uključuje detaljan pregled kože, dišnih puteva i gastrointestinalnog trakta kako bi identificirao moguće znakove alergijskih reakcija. Naprimjer, mogu se tražiti osip, otok, ekcem, te znakovi gušenja ili nelagode u stomaku.

Najčešći način identifikacije alergija kod dojenčadi i male djece uključuje specifične testove. To uključuje kožne testove (kožne testove sa alergenima) i krvne testove koji mjere razine specifičnih antitijela, poznatih kao imunoglobulin E (IgE), na određene alergene. Ovi testovi pomažu u preciznom identificiranju izazivača alergijskih reakcija.

U situacijama gdje se sumnja na alergiju na hranu, ljekar može preporučiti primjenu eliminacione dijete. Ova dijeta uključuje uklanjanje potencijalnih okidača iz ishrane djeteta, nakon čega se prate simptomi kako bi se identificirali specifični uzroci. Eliminaciona dijeta često zahtijeva pažljivo vođenje dnevnika ishrane i simptoma.

Prick testovi: Ovi testovi obuhvataju nanošenje male količine alergena na površinu kože, obično na podlaktici ili leđima. Nakon toga, liječnik pažljivo prati reakciju kože na alergen kako bi identificirao potencijalnu alergijsku reakciju.

Patch testovi: Patch testovi su posebno korisni za identifikaciju alergija izazvanih kontaktom sa alergenima. U ovom postupku flasteri sa određenim alergenima se apliciraju na kožu, obično na leđima, kako bi se pratila reakcija tokom nekoliko dana.

Rizici

Iako je pregled dojenčeta kod dječijeg alergologa općenito siguran, važno je napomenuti da postoje određeni potencijalni rizici, uključujući:

 • Reakcije na kožne testove: Nakon izvođenja kožnih testova, mogu se pojaviti lokalne reakcije na mjestu primjene, što uključuje pojavu crvenila, svrbeža ili otoka.
 • Stres za dijete: Djeca mogu osjećati strah ili nelagodu tokom pregleda, što može uzrokovati stres.
 • Mogućnost lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata: Bitno je razumjeti da testovi na alergene, iako korisni, nisu apsolutno precizni i ne daju uvijek 100% tačne rezultate. U nekim slučajevima može biti potrebno dodatno ispitivanje kako bi se potvrdila dijagnoza.

Priprema za pregled

Potrebno je pripremiti sve relevantne informacije o simptomima djeteta, porodičnoj anamnezi alergija, te eventualnim prethodnim alergijskim reakcijama. Također, preporučljivo je donijeti sve medicinske dokumente koji bi mogli biti od značaja za pregled. Savjetuje se da roditelj ili skrbnik djeteta bude prisutan tokom pregleda kako bi pružio podršku i smirio dijete ako se pojavi stres.

Oporavak

Nakon završetka pregleda ljekar će zajedno s roditeljima ili skrbnicima analizirati rezultate i ponuditi preporuke za daljnje postupke. U slučaju da se potvrdi prisustvo alergija, ljekar će detaljno razgovarati o planu liječenja, koji može uključivati mjere izbjegavanja alergena, primjenu odgovarajućih lijekova i usklađivanje sa specifičnom dijetom kako bi se osigurala najbolja briga o djetetu.

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Prvi pregled dojenčeta (dječiji alergolog)

Prihvaćam uslove korištenja