Skip to main content
pedijatrija

Prvi pregled djeteta (dječiji nefrolog)

Pretražite

Uvod

Zdravlje djece predstavlja prioritet od iznimnog značaja za roditelje i skrbnike. Analiziranje i briga o stanju bubrega i urinarnog trakta kod djece čini specifičnu granu medicine poznatu kao dječija nefrologija. Dječiji nefrolog je medicinski stručnjak koji je specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje bolesti bubrega i urinarnog trakta kod djece. 

Šta je pregled dječjeg nefrologa?

Inicijalna evaluacija djeteta kod dječijeg nefrologa označava početak procesa procjene zdravlja bubrega i urinarnog trakta kod djece. Ovaj pregled ima za cilj identificirati potencijalne nefrološke probleme, rizike ili promjene kako bi se pravovremeno postavila dijagnoza i pružila odgovarajuća terapija. Dječiji nefrolozi su stručnjaci koji se specijaliziraju za bolesti bubrega i urinarnog trakta kod djece, i pružaju ciljanu skrb za najmlađe pacijente.

Nefrološki problemi mogu imati značajan utjecaj na rast, razvoj i opće zdravlje djece. Identifikacija i liječenje tih problema u ranoj fazi može značajno poboljšati prognozu i kvalitetu života djece. Stoga je početni pregled kod dječijeg nefrologa od suštinskog značaja kako bi se osiguralo pravovremeno prepoznavanje i upravljanje nefrološkim stanjima kod djece.

Ko su kandidati za pregled?

Početni pregled djeteta kod dječijeg nefrologa nije preporučen za svu djecu, već se primjenjuje u situacijama kada postoje indikacije, prisutni simptomi ili rizici koji zahtijevaju stručnu procjenu. Postoji nekoliko uobičajenih situacija i razloga zbog kojih se djeca upućuju na pregled kod dječijeg nefrologa:

 • Poremećaji urinarnog trakta: djeca s prirođenim ili stečenim poremećajima urinarnog trakta, kao što su hidronefroza (proširenje bubrega), uretralne strikture (suženja mokraćnog kanala) ili rekurentne infekcije mokraćnih puteva, često zahtijevaju pažljivu evaluaciju nefrologa.
 • Hematurija: prisutnost krvi u urinu, poznata kao hematurija, bez očiglednog uzroka, može biti znak potrebe za nefrološkim pregledom. Hematurija može ukazivati na različite nefrološke probleme koji se moraju rano prepoznati i liječiti.
 • Povišen krvni pritisak: djeca koja pate od visokog krvnog pritiska (hipertenzija) često su upućena nefrologu kako bi se isključili ili dokazali nefrološki uzroci hipertenzije. 
 • Problemi s filtracijom mokraće: bubrezi su odgovorni za filtraciju otpadnih tvari iz krvi. Ako postoji sumnja na poremećaje u procesu filtracije, poput nefrotskog sindroma, koji može dovesti do značajnih gubitaka proteina putem mokraće, pregled kod dječijeg nefrologa postaje neophodan.

Izvođenje

Početni pregled djeteta kod dječijeg nefrologa obuhvata niz koraka koji se odabiru na temelju simptoma i bolesti djeteta. Ovi koraci uključuju:

 • Anamneza: dječiji nefrolog će provesti detaljan razgovor s roditeljima ili skrbnicima kako bi prikupio sve relevantne informacije o simptomima, historiji bolesti, porodičnoj medicinskoj historiji i prethodnim medicinskim intervencijama. Ova komunikacija je ključna za pružanje potpunog konteksta i usmjeravanje daljnjih koraka pregleda.
 • Fizički pregled: ljekar će pažljivo pregledati dijete, posebno se koncentrirajući na trbuh, leđa i donji dio leđa, kako bi identificirao eventualne znakove ili promjene koji bi mogli ukazivati na nefrološki problem. Fizički pregled igra značajnu ulogu u prepoznavanju mogućih abnormalnosti.
 • Laboratorijski testovi: uzimanje uzoraka krvi i urina često je neophodno kako bi se procijenila funkcija bubrega i identificirale eventualne abnormalnosti. Testovi kao što su krvne slike, analiza mokraće i analize elektrolita pomažu u procjeni funkcije i zdravlja bubrega.
 • Ultrazvuk bubrega: ovaj neinvazivni postupak koristi zvučne valove za stvaranje slika bubrega i urinarnog trakta kako bi se identificirali mogući anatomski problemi. Ultrazvuk je koristan za otkrivanje proširenja bubrega, prisutnosti kamenja i drugih strukturalnih abnormalnosti. Ljekar će nanijeti poseban gel na kožu pacijenta, obično na donjem dijelu leđa ili trbuhu, gdje su bubreg i urinarni trakt locirani. Gel pomaže u provođenju zvučnih valova iz ultrazvučne sonde u tijelo i pomaže u stvaranju slika. Sonda prelazi po koži pacijenta kako bi se pravile slike različitih dijelova bubrega i urinarnog trakta.
 • Testovi funkcije bubrega: djeca se često upućuju na testove kao što je klirens kreatinina kako bi se procijenila brzina filtracije bubrega. Ovi testovi omogućavaju nefrolozima da odrede kako bubreg obavlja svoju osnovnu funkciju filtracije krvi i izlučivanja otpadnih tvari putem mokraće. 

Testovi funkcije bubrega su laboratorijski testovi koji se koriste za procjenu kako bubreg obavlja svoje osnovne funkcije, uključujući filtraciju krvi i izlučivanje otpadnih tvari putem mokraće. Nekoliko uobičajenih testova funkcije bubrega su:

 • Klirens kreatinina: ovaj test mjeri koliko brzo bubreg izlučuje tvar poznatu kao kreatinin iz krvi. Kreatinin je proizvod mišićnog metabolizma i izlučuje se putem bubrega. Niži klirens kreatinina može ukazivati na smanjenu funkciju bubrega. Za ovaj test pacijent će obično morati sakupljati uzorak urina tokom određenog vremenskog perioda (npr. 24 sata), a također će se uzeti i krvni uzorak.
 • Testovi elektrolita: elektroliti poput natrija, kalija i hlora igraju važnu ulogu u ravnoteži tijela i funkciji bubrega. Testiranje elektrolita mjeri koncentracije ovih tvari u krvi i urinu kako bi se procijenila ravnoteža elektrolita.
 • Analiza urina: ovaj test uključuje analizu uzorka urina kako bi se utvrdilo prisustvo abnormalnosti poput proteina, krvi, glukoze, ketona i drugih tvari koje obično ne bi trebale biti prisutne u urinu. 

Rizici

Početni pregled djeteta kod dječijeg nefrologa se izvodi sa mnogo pažnje posvećene sigurnosti pacijenta, ali kao i kod svih medicinskih postupaka postoje potencijalni rizici:

 • Infekcije: postupci koji uključuju uzimanje uzoraka krvi ili urina nose minimalan rizik od infekcija. Kliničko osoblje primjenjuje stroge higijenske mjere kako bi svelo mogućnost infekcije na minimum.
 • Nelagoda ili bol: fizički pregled i uzimanje uzoraka, kao što je ubod iglom za uzimanje krvi, mogu izazvati privremenu nelagodu ili blagu bol. Važno je napomenuti da se takvi osjećaji obično brzo povlače.
 • Anksioznost: djeca se ponekad mogu osjećati anksiozno tokom medicinskih pregleda, a važno je pružiti im podršku, razumijevanje i sigurno okruženje kako bi se smanjila anksioznost.

Priprema za pregled

Priprema za početni pregled djeteta kod dječijeg nefrologa uključuje nekoliko koraka koje roditelji ili skrbnici trebaju poduzeti kako bi osigurali ispravan pregled.

Potrebno je pripremiti detaljnu medicinsku historiju djeteta koja uključuje informacije o simptomima, prethodnim dijagnozama i terapijama. To pomaže dječijem nefrologu u boljem sagledavanju situacije i pravilnoj procjeni zdravstvenog stanja djeteta. Ako dijete ima medicinske zapise, rezultate prethodnih testova ili terapija, ti dokumenti mogu biti korisni za dječijeg nefrologa kako bi dobio potpunu sliku o zdravstvenom stanju djeteta.

Hrana i zrak u želucu i crijevima otežavaju izvođenje i tumačenje ultrazvuka bubrega, pa je važno da dijete ne jede prije ultrazvučnog pregleda. Gazirani napici i napici s mjehurićima također pune želudac i crijeva plinom, pa ih također ne treba konzumirati. Preporučljivo je prije pregleda piti samo vodu i ne isprazniti mjehur jer je pun mjehur neophodan za bolju vizuelizaciju.

Oporavak

Oporavak nakon početnog pregleda kod dječijeg nefrologa obično nije zahtjevan i djeca se obično mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima odmah nakon pregleda. Ljekar će obavijestiti roditelje o rezultatima pretraga i dati dalje preporuke, uključujući plan liječenja i/ili dodatna testiranja ako je to potrebno. 

Najčešća pitanja

Da li se moramo prethodno zakazati na pregled/dijagnostiku/lab testove?

Da biste dobili odgovarajuću medicinsku njegu, preporučujemo prethodno zakazivanje za sve vrste pregleda, te dijagnostičkih procedura.

Razumijemo da hitna medicinska stanja mogu nastupiti neočekivano, te zbog toga smo omogućili našim pacijentima da se bez prethodne najave mogu javiti u naš Odjel urgentnog zbrinjavanja. Odjel urgentnoga zbrinjavanja pruža usluge 24 sata na dan, 7 dana u sedmici, te osigurava brzu i stručnu pomoć s ciljem prepoznavanja, praćenja i početnog tretmana liječenja pacijenata u slučajevima po život opasnih povreda  i bolesti

Kada i kako se možemo zakazati na termin za pregled kod ljekara?

Imamo nekoliko praktičnih opcija koje vam omogućavaju da rezervišete svoj termin prema vašim preferencama:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja.
 • Za zakazivanje iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Koja je procedura za otkazivanje ili pomjeranje zakazanog termina?

Razumijemo da se životne okolnosti mogu promijeniti, te smo fleksibilni kada je u pitanju otkazivanje ili pomijeranje zakazanih termina. 

Evo nekoliko načina kako to možete učiniti:

 • Pozivom na besplatni broj našeg kontakt centra 0800 222 55:
  • Naš prijateljski tim kontakt centra je dostupan da primi vaše pozive i pomogne vam oko zakazivanja. 
 • Za poziv iz inostranstva možete koristiti broj: + 387 33 555 200
 • Ličnom posjetom bolnici na info pultu:
  • Ako više volite lični pristup, naše osoblje na recepciji stoji vam na raspolaganju za zakazivanje termina tokom radnog vremena bolnice.
 • Putem e-maila zakazivanja@asabolnica.ba:
  • Ako vam je draže koristiti elektronsku komunikaciju, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila kako bismo dogovorili vaš termin.
 • Putem naše web stranice www.asabolnica.ba

2 načina: 

 • Na našoj web stranici imate istaknutu formu: “Pošaljite upit” kroz koju se možete zakazati za pregled. 
 • Klikom na ikonu Viber-a istaknutu na kontakt formi, također se možete zakazati putem Viber poruka. 
 • Putem Viber-a na poslovnom kanalu ASA Bolnica 
  • Dovoljno je da pošaljete poruku kroz Viber na poslovni kanal ASA Bolnice sa željenim datumom zakazivanja termina
Da li se mogu liječiti na zdravstvenu knjižicu? 

Naša bolnica još uvijek nije u mogućnosti pružati usluge preko zdravstvene knjižice. Međutim, želimo vam saopštiti da predano radimo na tome da obezbijedimo pristup zdravstvenim uslugama ASA Bolnice za pacijente sa obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Trenutno smo u procesu pregovora sa Zavodima zdravstvenog osiguranja kako bismo postigli sporazum koji će vam omogućiti da iskoristite određene usluge naše bolnice. Kada postignemo zvanični dogovor, ASA Bolnica će obavijestiti širu javnost i naše pacijente o novim mogućnostima.

Kantonalni zdravstveni fondovi u BiH u različitom opsegu pokrivaju troškove dijagnostike i liječenja u privatvnim zdravstvenim ustanovama u skladu sa internim pravilima i procedurama. Molimo vas da se informišete u svom Zavodu zdravstvenog osiguranja da li će vaš tretman biti refundiran i u kojoj mjeri.

Imate li parking? 

Da, naša bolnica ima parking prostor, smješten na -2. etaži bolničkog objekta. Raduje nas obavijestiti vas da je parking besplatan za sve naše pacijente, te se može koristiti za vrijeme Vašeg boravka u ASA Bolnici.

Prvi pregled djeteta (dječiji nefrolog)

Prihvaćam uslove korištenja