ASA Institut bit će jedinstven centar za edukaciju, razvoj i inovacije u oblasti biomedicine, zdravstva i tehnologije

Arhitektonsko rješenje Instituta ASA Bolnice

U okviru prve privatne opšte bolnice u BiH, ASA Bolnice u ovoj godine će biti otvoren i ASA Institut, jedinstvena institucija za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije, prva ovakvog tipa u BiH.

Arhitektonsko rješenje Instituta ASA Bolnice 2

“Projekat A njegu, što će biti moguće upravo kroz eudkacije, stručna usavršavanja i naučno – istraživačke projekte u oblasti biomedicine. Zato smo u sklopu Bolnice razvili edukativno-razvojni centar, ASA Institut, čije je osnivač neprofitna organizacija Fondacija Hastor. Osnovne vrijednosti ovog Instituta su kreativnost, međunarodna saradnja, diverzitet i različite perspektive rada, inkluzivnost, pravičnost, osnaživanje mladih poduzetnika u zdravstvu, iskustvo, profesionalizam, integritet, pouzdanost, kvaliteta, poverenje i timski rad.

Ovaj institut postat će sinonim za razvoj mladih doktora, istraživača, inovatora, edukaciju studenata, te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva “navode iz ASA BOLNICE te dodaju kako sama zgrada u kojoj će biti smješten institut nosi svoju kulturno-historijsku vrijednosti jer je izgrađena u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije te da je sačuvan izvorni izgled uz neophodnu restauraciju i modernizaciju unutrašnjih prostorija.

Na prostoru površine 2.321 m2 bit će smještena konferencijska sala sa preko 110 mjesta, caffe bar sa mini kuhinjom te sala za sastanke i prostrana aula koja će biti oplemenjena reprodukcijama iz perioda Austro-Ugarske monarhije. Sve prostorije osvjetljene su dnevnim svjetlom, a prostorom dominiraju elementi Austro-Ugarske arhitekture u kombinaciji sa modernim dizajnom.

U prvoj godine osnivanja ASA Instituta bit će formirani Projektni i Edukacioni centar te Centar za zdravstvo koji će imati za cilj razvijati Centar za kliničke studije i ispitivanja, Centar za genetiku i genetsko savjetovanje, te u konačnici prvi bh. centar za zdravlje (Health-Hub) u saradnji sa Evropskim Institutom za inovacije i tehnologiju.  Centar za zdravlje omogućit će inovativne pristupe brojnim istraživanjima i inovacijama u zdravstvu kroz učešće regionalnih stručnjaka i unapređenje zdravstvenog ekosistema,a sve u cilju unapređenja kvaliteta života i zdravstvene njege korisnika.

Arhitektonsko rješenje Instituta ASA Bolnice 7

Arhitektonsko rješenje Instituta ASA Bolnice 4

Stručni tim ASA instituta činit će ekipa interdisciplinarnih ljekara, naučnika, inžinjera iz različitih područja djelovanja koji će svojim radom biti fokusirani na rješenja sve složenijih izazova u zdravstvu današnjice i pružanju što kvalitetnije zdravstvene njege.

ASA institut će spojiti ljekare, pacijente, istraživače i zdravstvenu industriju kroz otvoreno i znanstveno vođeno okruženje za dijeljenje znanja čime će potpuno transformirati budućnost u području biomedicine i zdravstvene njege u korist pacijenata i društva.

(https://klix.ba)