ASA grupacija osnovala Institut za istraživanje i inovacije, budući bh. centar za zdravlje

ASA Institiut

ASA Grupacija osnovala je još jedan poslovni subjekt. Nedavno je u sudski registar upisano društvo sa ograničenom odgovornošću “ASA Institut za istraživanja i inovacije”.

ASA Grupacija osnovala je još jedan poslovni subjekt. Nedavno je u sudski registar upisano društvo sa ograničenom odgovornošću “ASA Institut za istraživanja i inovacije”.
Osnivač ovog društva je Fondacija Hastor, ugovoreni kapital iznosi 50.000 KM, a direktor društva je Daria Ler, javlja Akta.ba.
ASA Institut je registrovan za upravljačke djelatnosti, savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, inžinjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, tehničko ispitivanje i analizu, istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehnologiji, ostalo istraživanje i eksperimentalni razvoj u prirodnim, tehničkim i tehnološkim naukama, istraživanje i eksperimentalni razvoj u društvenim i humanističkim naukama te ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Kako je ranije najavljeno, ASA Institut – jedinstvena institucija za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije je prva ovakvog tipa u zemlji, a bit će otvoren krajem ove godine u okviru ASA Bolnice, kao prve privatne opće bolnice u Bosni i Hercegovini.

Ovaj institut postat će, kako je konstatovano, sinonim za razvoj mladih doktora, istraživača, inovatora, edukaciju studenata te usavršavanje, razmjenu iskustava i znanja iz oblasti biomedicine i zdravstva.

Sama zgrada, u kojoj će biti institut, ima kulturno-historijsku vrijednost, jer je izgrađena u vrijeme Austrougarske te je sačuvan njen izvorni izgled, uz neophodnu restauraciju i modernizaciju unutrašnjih
prostorija.

Naime, kako smo ranije objavili, radi se o prvoj hemijskoj fabrici u Bosni i Hercegovini na kojoj se izvršena potpuna rekonstrukcija i vraćen joj je prvobitni sjaj. Zgrada se nalazi uz samu bolnicu.

ASA Institiut 3

Na prostoru površine 2.321 metar kvadratni bit će konferencijska sala sa više od 110 mjesta, caffe bar sa mini kuhinjom te sala za sastanke i prostrana aula koja će biti oplemenjena reprodukcijama iz austrougarskog perioda.

Najavljeno je da će u prvoj godine osnivanja ASA Instituta biti formirani Projektni i Edukativni centar te Centar za zdravstvo koji će imati za cilj razvijati centre za kliničke studije i ispitivanja, genetiku i genetičko savjetovanje te u konačnici prvi bh. centar za zdravlje (Health Hub) u saradnji sa Evropskim institutom za inovacije i tehnologiju.

(https://www.akta.ba/)