ASA Bolnica u Sarajevu poprima završni izgled, okončani radovi na fasadi

Radovi na zgradi ASA Bolnice u Sarajevu, koja će ujedno biti i prva privatna bolnica općeg tipa u BiH, privode se kraju.

Zgrada koja će imati sedam spratova i više od 400 uposlenika dobila je fasadu, a nakon toga pristupit će se završnim radovima unutar bolnice, ali i u njenom okruženju.

Kako je naglasio direktor bolnice Rasim Jusufović bolnica će imati kapacitet od 170 bolničkih kreveta kao i 10 operacionih sala.

Pored savremene i efikasne zdravstvene usluge za sve bh. građane, jedan od glavnih ciljeva je kreirati okruženje za obrazovanje i usavršavanje mladih ljudi u oblasti zdravstva, kroz najbolje uslove za edukaciju unutar same ustanove te aktivnu saradnju sa bosankohercegovačkim i međunarodnim univerzitetima.

U intervjuu za Klix.ba u oktobru 2022. godine, Jusufović je rekao kako ASA Bolnica ima namjeru da postane univerzitetska bolnica.

“Radi se o tome da mi želimo da ASA bolnica postane ubrzo ASA univerzitetska bolnica. Želimo da bude otvorena za sve studente gdje će moći učiti najbolje prakse. Za to nam je potreban jedan istraživački centar koji će skupljati obrađivati i publikovati rezultate našeg rada. Mi želimo da tu vrhunsku medicinu, koju ćemo ponuditi našim građanima u BiH, približiti stručnoj svjetskoj javnosti. Svaki ljekar koji bude zaposlen kod nas će imati obavezu i zadatak da objavljuje rezultate svog rada. Upravo zbog toga nam je važan taj institut za naučno istraživački rad. Doktori sa kojima smo već potpisali predugovore su na neki način privukli i industriju. Ti proizvođači medicinske opreme su nama pristupili kako bi smo zajedno kreirali taj dio informacionog sistema bolnice koji je potreban da bi oni uspješno mogli raditi klinička ispitivanja”, rekao je tada Jusufović.

Kako je planirano, bolnica se u punom kapacitetu za pacijente planira otvoriti u posljednjem kvartalu 2023. godine.

Ono što se posebno ističe za ovu bolnicu jeste sistem komunikacije pacijenta s porodicom.

“Porodica u svakom momentu zna u kojoj fazi procedure, liječenja, tretmana, dijagnostike se nalazi voljena osoba, roditelj ili bilo ko drugi. U momentu kada pacijent više nije pod anestezijom i smješten je u ovu sobu, na aplikaciji možete vidjeti da možete razgovarati s tom osobom. Vi ga pozovete, a pacijent ima ispred monitor koji je u pripravnosti i možete početi videocall sa osobom koja je prošla kroz tretman. To bi bilo ono nešto jedinstveno na šta smo dosta pažnje polagali, a to je da porodica u svakom momentu zna u kojem procesu liječenja je voljena osoba”, pojasnio je direktor.

(https://www.klix.ba/)