ASA bolnica perspektive

Stručna radionica o modelu uspostavljanja interventne neuroradiologije i centra za moždane udare

U okviru naših planova uspostavljanja i razvoja ASA Bolnice, bh. ljekari iz raznih dijelova svijeta aktivno učestvuju i pomažu uspostavljanje procedura u budućoj bolnici, a zbog kojih naši pacijenti putuju na liječenja van BiH.

Svjesni da je imperativ osigurati angažman vrhunskih medicinskih stručnjaka i želeći biti mjesto znanja i kontinuirane edukacije, ovih dana ostvarujemo i saradnju s dr. Adisom Kuršumović, šeficom Intervencionalnog neurovaskularnog centra Klinike Schwarzwald-Baar Villingen-Schwenningen. Dr. Kuršumović u svojoj profesionalnoj i akademskoj opredjeljenosti, specijalista je opšte medicine, neurohirurgije, intenzivne medicine, radiologije, ali i neuroradiologije sa dugogodišnjim iskustvom u ovim oblastima i vanredna je profesorica na Univerzitetu Furtwangen.

U tom smislu, dr. Kuršumović održala je danas u Sarajevu i stručnu radionicu s pojektnim timom ASA Bolnice gdje smo imali priliku čuti više o modelu odjeljenja za interventnu neuroradiologiju u Njemačkoj kao i trendove i perspektive ove vrlo dinamične interventne discipline.

U nastavku, dr. Kuršumović pojasnila je ukratko o čemu se radi kad su u pitanju tretmani koje ona izvodi, a koji na najhumaniji način liječe i pomažu pacijente pogođene moždanim udarom:

„Veliki broj pacijenata koji dožive moždani udar, ostaju invalidi cijeloga života. Od 2015. godine znamo da postoje oblici moždanog udara koji se mogu veoma efikasno i uspješno liječiti endovaskularnim procedurama tzv. mehaničkom trombektomijom. Radi se o vađenju trombusa koji je doveo do začepljenja krvnog suda u mozgu. Endovaskularnom metodom idemo najčešće kroz ingvinalnu arteriju preko arterijalnog sistema kateterima i relativno brzo i što prije otvaramo taj začepljeni krvni sud tako da pacijenti mogu u najboljim uslovima da se potpuno izlječe od tog oboljenja. Znači, govorimo o pacijentima koji su u veoma teškom, često komatoznom stanju, dovedeni u bolnicu, a nakon izvršene procedure koja traje nekih 20-tak minuta, pola sata najčešće, ustaju iz angiosala kao da im se nikada ništa nije dogodilo i nemaju posljedica moždanog udara a što je izvanredna stvar, ne samo za pacijenta nego i za nas lječnike koji se bavimo time jer vrlo brzo vidimo efikasnost svog tretmana. Prošle sedmice sam imala slučaj 39-godišnje pacijentice koja je prebačena iz druge bolnice kod nas da joj se uradi upravo ovaj tretman, i uspjela sam uraditi trombektomiju za dvije minute, znači za dvije minute sam ženi koja je imala stvarno teške simptome nakon moždanog udara otvorila krvni sud, a nakon ove procedure ona se probudila i nije imala nikakvih simptoma.”

Mi u projektu ASA Bolnice radimo vrijedno kako bismo ovakve tretmane donijeli u BiH i nastavljamo i dalje da stvaramo i razvijamo najbolje programe zdravstvene usluge viskog kvaliteta i sigurnosti, a koji će doprinjeti poboljšanja kvaliteta života bh. građana.